Otázky a odpovědi

Ptejte se na cokoliv, budu-li znát, odpovím ihned, ostatní zkusím zodpovědět co nejdříve

Prožitek mám z "OBOU BŘEHŮ".

václav

Zachování soukromí, anonymita pro ostatní

Mohu se ptát i na citlivější problémy?

PODĚKOVÁNÍ

Děkuji Vám za velký zájem, který svědčí o tom, že i přes internet nabitý informacemi, je mnoho hledajících svou odpověď - radu a hlavně člověka. Člověka, který Vás vyslechne, měl i má podobný problém a je ochoten se Vám věnovat. Nemocného nezajímá, jak se choroba jmenuje, jaké má číslo ve statistice,

ALE CO MÁ DĚLAT, JAK TO CO NEJLÉPE ZVLÁDNOUT.

Těším se na další dotazy (zatím zvládám).

václav

Je to pravda, nebo je to jinak?

Tento příspěvek považuji za podstatný a proto ho dávám sem, kde si ho přečte více lidí.

Je to mnohokrát opakovaná nepravda. Člověk umí víc.
Opět jsem slyšel v jednom rozhlasovém rozhovoru na téma rehabilitace po cévní mozkové příhodě - mrtvici, že, "pokud se něco nezlepší do jednoho roku, naděje na pozdější zlepšení je velmi malá".

NENÍ TO PRAVDA!
Naopak. Pokud člověk vytrvá, cvičí pravidelně a neztrácí naději, tak zlepšení můžete pozorovat i po více letech. Vím to podle sebe, ale i ze zkušenosti jiných pacientů. Tzv. prorůstání a hledání nových nervových spojení může trvat (a většinou trvá) hodně dlouho.
   I zcela zdravému člověku trvá třeba i několik let, než nějakou dovednost vypiluje pravidelným tréninkem. (sport, hraní na hudební nástroj, ...). Nebo snad znáte někoho, kdo by se stal mistrem ve svém oboru ze dne na den.
   Pravda je, že mozek člověka po mrtvici je znevýhodněn a rehabilitace je obtížnější.

MUDr. Václav Lukáš, dr@pomrtvici.cz

 

Sdělujte si i vlastní pocity, nebo se ptejte i ostatních

Agresivita po CMP

Michaela 23.01.2021
Můj manžel prodělal CMP 13.1.2021. Je mu 75 let. Byl vždy zvyklý rozhodovat, byl velice činorodý a pracovitý. V roce 2018 se projevilo dvojité vidění. Výsledek CT byl negativní, na MR hypoxemicko-ischemická encefalopatie a vícečetné ischemické změny bílé hmoty hemisfér. Manžel zapomíná, nepamatuje si, hledá, někdy se špatně orientuje v jemu dobře známých místech. Diagnostikovaná demence vs Alzheimerova, lehkého stupně. Manžel ale tyto potíže neguje, vše přičítá věku. Nasazen Exelon 1,5,mg 1-0-1, po měsíci 3 mg 1-0-1 a dále se mělo navyšovat po měsíci a ž na 6mg. Po měsíci bylo patrné zlepšení, jako by byl čilejší s větším zájmem. Po dalším měsíci léky vysadil, že mu nedělají dobře. Velký problém byly a jsou léky, nechce
si je brát. Stav po CMP - je schopný vstát a jít sám, velký problém je řeč. Špatně mluví a špatně rozumí. Ke všemu se zvýšila teplota, podezření na zánět močových cest. Dle sdělení lékaře v nemocnici s lékaři spolupracuje. Ale když přijdeme na návštěvu je na nás hrubý, nadává nám a je agresivní, vzteklý. Stresuje ho, že se nedokáže vyjádřit, že mu nerozumíme my, že on nerozumí nám. Myslím, že se neumí vyrovnat se současnou situací a že ji neumí přijmout, ale současně ji nechce řešit. Řekne, že je starý a že je to normální .Obávám se jak zvládnu postarat se o něho za této situace. Manžel byl vždy svérázný, ale takového jak je teď ho neznám. Je agresivita jevem po CMP? Jak se chovat k manželovi aby si bral léky, tak jak je má předepsané, aby dodržoval pitný režim, (řekne, že nemá žízeň), aby dbal a dodržoval pokyny lékařů? Dostal se někdo do podobné situace? A jak ji řešil? Děkuji za jakoukoliv informaci, pomoc. Michaela

Re: Agresivita po CMP

Radek 30.01.2021
Dobrý den, je mi 46 let jsem po cmp, nevrlý a nepříjemný na své okolí jsem býval a občas jsem, a snažím se to nedělat blbě jsem snášel jakoukoli kritiku, když jsem něco udělal blbě, jako že jsem určitě dělal chyby, mrtvice je strašná věc, vztekat nad malichernostma a rozčilovat se umím asi to ktomu patří, je to hrozná věc ta mrtvice- hodně sil.

Re: Agresivita po CMP

Vendula 01.02.2021
Dobrý den, komplexní rehabilitace by měla zahrnovat nejen fyzioterapii, ale také klinickou logopedii. Člověk, který obtížně rozumí a nemůže se sám spolehlivě vyjádřit se dostává přirozeně do stresu s následky v celkovém chování. Za zvážení stojí rehabilitace v nějakém rehabilitačním zařízení, kde by byla zahrnuta fyzioterapie, logopedie, ergoterapie, psychologie... Vše, co může nastartovat změny k lepšímu. Určitě pečujte i svou psychiku, neberte si manželovo chování osobně, stále ho mějte v kontextu celé nemoci. Případně se poraďte i s psychologem, zda by Vám dal nějaká vhodná doporučení.

Re: Agresivita po CMP

MUDr. Václav Lukáš 02.02.2021
Dobrý den Vám přeji.
Píšete, že CMP proběhla 13. ledna 2021, tedy ani ne před 1 měsícem. Jestliže měl už dříve obtíže, které jsou hodnoceny jako projevy Alzheimerovy nemoci, lze to spíše hodnotit jako zhoršení tohoto stavu. MR odpovídá vícečetnému zhoršenému zásobení mozku kyslíkem. U starších lidí je to bohužel častější.
V prvních chvílích (to bývají v případě CMP i týdny ) jsou psychické změny velmi časté. Jednak přímo poškozením mozku, ale taky vyrovnáváním se nemocného na často veliké změny v osobním i společenském životě. Velmi závažným problémem právě bývá porucha komunikace (řeč a porozumění). Člověk je naštvaný a zároveň nešťastný, že se hůře domluví. To se bohužel může projevovat i agresivitou. Zvláště byl-li spíše "autorativní činorodý extrovert" .
Jak Vám píše paní Mgr. Vendula, byla by vhodná intenzivnější pomoc klinického psychologa a to nejen manželovi, ale i Vám. On je totiž schopen poradit Vám, i jak se chovat k manželovi a jak mu pomoci.
To, že jsem se zmínil o tom, že CMP (zhoršení) proběhla před méně než měsícem, je hodně podstatné. Z pohledu této nemoci je to velmi nedávno. Rehabilitace po CMP je totiž hodně dlouhodobá. Od všech "zúčastněných" vyžaduje hodně trpělivosti a vytrvalosti. Časem dochází i k úpravě psychických projevů. Proto je pomoc klinického psychologa ta důležitá.
No a s pitím a prášky? Zatím obojí musí hlídat ten, kdo o něj pečuje a "musíte ho prostě donutit". Jestli má žízeň se neptejte, dejte mu napít a třeba se napijte i s ním. (Starší lidé mají obecně problém s pitím - nemívají sami potřebu pít).
MUDr. Václav Lukáš, dr@pomrtvici.cz

Porucha sluchu

Zbyněk 23.11.2020
Dobrý den,
v únoru jsem prodělal CMP. Odhaleno až zpětně v dubnu. Mám to štěstí, že mě to jenom lehce štrejchlo. Navenek vypadám zdravě, nemám žádnou poruchu co se týká hybnosti končetin, řeči, zraku. Pouze trpím občasnými závratěmi a asi mi to nějak pohlo psychikou. Nejvíce mám zasaženo sluchové centrum. Nerozpoznám jednotlivé tóny. Na celkovém vyšetření sluchu jsem byl, vše OK. Podle mě laicky je to tak, že všechny zvuky se mi dostanou do mozku, ale odumřelo mi centrum rozeznávání tónů. Takhle to navenek vypadá jako že nemám žádné následky. Ale mě do hlavy nikdo nevidí, nikdo si nedokáže představit, pokud si tím sám neprošel, co mi to dělá. Veškeré zvuky, vrznutí dveří, zaštěkání psa v dálce, řeč blízkých, hudba, prostě sakum prdum vše slyším v jednom tónu. Kvůli tomu mám neustálý hukot v hlavě, nemohu poslouchat hudbu, což byl můj největší koníček. Když hledám, zda by to šlo nějak rozcvičit, tak odpovědi nenacházím. Jsou různé cviky na rozhýbání končetin, na rozmluvení apod. Ale nikde žádné informace, jak znovu rozcvičit sluch. Mám na vás tedy dotaz, jestli jste s tím náhodou nepřišel nějak do styku a zda mám šanci, aby mi mozek nějak přepnul neurony tak, abych opět rozeznal jednotlivé tóny. Popř. jak na to :-) Jinak to co děláte, je strašně záslužné. Děkuji za nás za všechny.
Krejčí Zbyněk

Re: Porucha sluchu

dr. Lukáš 28.11.2020
Dobrý den Vám přeji.
Mozek je doslova napěchovaný nervovými buňkami
(100 000 000 000 = 100 miliard), spojeními mezi nimi. To tvoří množství center, která spolu komunikují na různých úrovních.
Bohužel se může stát, že CMP poškodí cokoliv v této nesmírně složité struktuře a to se pak často projeví i velmi specifickou poruchou, která postihla Vás.
Vaše úvaha o tom, že něco nefunguje dobře v mozku, je nejvíce pravděpodobná (jestli je to "centrum", nebo nějaký úsek na cestě z ucha do centra je spíše na teoretickou úvahu)
U Vás je ale několik důležitých a bohudík pozitivních faktorů. Především ŽIJETE. Nemáte ŽÁDNÉ ZÁVAŽNĚJŠÍ TRVALÉ NÁSLEDKY. ORL vyš. bylo OK.
Asi si řeknete, že jsou to jen chabé náplasti. ALE NEJSOU.
Nejdůležitější v tuto chvíli je bohužel přizpůsobení se. Člověk se musí naučit žít s tím, co má. A být trpělivý. Konkrétní postup by měl vycházet z obecného přístupu. Snažit se napravit ztracenou funkci a doufat, že "naskočí" (byť nedokonale). Jestliže se špatně hýbe ruka, tak procvičuji pohyby rukou (třeba i tzv. pasivně).
Zpočátku jsem viděl hodně dvojitě díky špatnému pohybu očí. Od kolegy očního lékaře jsem očekával "zázračnou radu", ale dozvěděl jsem se jen:"Koulej očima". Chuť jídla byla prapodivná, skoro hrozná. Při prvních pokusech o samostatný pohyb jsem padal.
Ale jedl jsem, snažil jsem se dívat, kam bylo třeba, snažil jsem se chodit. Snažil jsem se co nejvíc žít normální život. Neříkám, že je vše opět normální, ale hodně se to zlepšilo. Časem ( CMP jsem měl v roce 2009 - jde tedy bohužel spíše o měsíce a roky).
"Atakování" různými zvuky a tóny je naděje, že se mozek naučí rozlišovat. Zpočátku to asi bude hodně protivné, ale buďte trpělivý.
Držím palce, ať se to podaří.
MUDr. Václav Lukáš, dr@pomrtvici.cz

Re: Re: Porucha sluchu

Zbyněk 29.11.2020
Pane doktore, děkuji za povzbuzení a milá slova.
Jsem si moc dobře vědom toho, že jsem měl štěstí v neštěstí. Mysím si, že na to, že mi odumřel kus mozku o velikosti 3x3x8 cm, tak jsem z toho vyvázl relativně dobře. Jen se mi v práci nějak zamotala hlava, po příjezdu domů jsem prospal snad 16 hodin a 2. den šel zase normálně do práce. Akorát mám od té doby výše uvedené příznaky, závratě a sluch. Kvůli závratím jsem pro jistotu přestal řídit auto a v práci mi vyšli vstříc tak, abych měl dále uplatnění. Jinak žiju v podstatě stejně, jen si v hlavě svádím svůj vnitřní boj. Učím se žít s tím, jak to je. Zkouším si pouštět oblíbenou hudbu a přesvědčuju mozek, jak to má slyšet. Tak snad se to tam někdy přepne :-)
Přeji Vám i všem ostatním hodně síly pro svůj vlastní vnitřní boj, který svádíte.
Krejčí Zbyněk

Re: Re: Re: Porucha sluchu

Zbyněk 29.11.2020
Ještě poznámka a snad pro někoho i varování. Je mi 43 let. V roce 2008 jsem byl na operaci srdce, mám umělou chlopeň. Od té doby užívám Warfarin. U minulé praktické lékařky mi byl vždy v případě vysazení nahrazen Fraxyparinem. Například při trhání zubu. Poté jsem přešel k novému praktikovi a když jsem měl jít na trhání, tak mi řekl, že stačí warfarin vysadit a nahrazovat se nemusí. Prý to je zbytečně drahé. Tak sám jsem si ten lék předepsat neuměl a tak nějak věříte doktorovi, "odborníkovi". A den po trhání zubu jsem právě dostal mrtvici. Nejdřív jsem si spojoval závratě s komplikacemi po extrakci, poté to doktor sváděl na tlak a na tep. Já si naordinoval nádor na mozku, zánět mozkových blan, covid-19 apod. Teprve po 2 měsících jsem se kvůli zavřeným ambulancím dostal na neurologii, odkud mě poslali na CT, kde zpětně zjistili, že jsem proděl CMP.
Tak jen varování pro ostatní: Pokud užíváte Warfarin, tak to má svůj důvod a při vysazení VŽDY trvejte na nahrazení a nenechte se odbýt nějakým praktikem.
Je to jen ve stručnosti, ten můj příběh je ještě trochu výživnější.
Mějte se fajn
Krejčí

Re: Re: Re: Re: Porucha sluchu

dr. Lukáš 30.11.2020
Hezký den
Děkuji za dodatek, který je NESMÍRNĚ DŮLEŽITÝ!
Zahajování užívání Warfarinem (i během léčby) MUSÍ BÝT VŽDY pod kontrolou lékaře. A to i po případném přerušení z medicínských důvodů. Vysazení Warfarinu bez náhrady (byť dočasné) NESMÍ NASTAT!
Tyto léky mají VELKÝ VÝZNAM!
MUDr. Václav Lukáš, dr@pomrtvici.cz

Re: Re: Re: Re: Re: Porucha sluchu

Zbyněk 07.12.2020
Zdravím,
kdyby někdo sháněl podobné informace a narazil na tuto diskuzi, tak pár info, které jsem zjistil. Porucha vnímání tónů se nazývá Amúzie/Amusia. Více o problému v knize Musicophilia od Olivera Sackse. Knihu nemám, objednávám :-)
Krejčí Zbyněk
Záznamy: 1 - 10 ze 647
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Přidat nový příspěvek

Kontakt

Václav LUKÁŠ, MUDr. Praha 12 +420775415424 dr@pomrtvici.cz